Üdvözöljük az ezred honlapján!

 01

A ’97-ben Győrben megszűnt alakulatok katonái találkoztak a rakétaezred laktanyájában

Húsz év után tértek vissza egykori szolgálati helyeikre a Győr-likócsi laktanyában 1997-ben megszűnt alakulatok katonái, továbbszolgáló-, és sorkatonái, valamint közalkalmazottai. Az egykori négy alakulat állományából több mint százan lépték át ismét a jól ismert laktanya kapuját, hogy újra találkozzanak egymással, nosztalgiázzanak, közösen felidézzék a múltat és megismerjék a jelent.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred életében mindig fontos szerepet tölt be a múlt, a 2hagyományok ápolása. A jelenkor katonái tisztelettel tekintenek az elődökre, az egykori kollégákra, illetve arra a generációra, akikkel koruknál fogva már nem dolgozhattak együtt, de az örökségük itt maradt. A szeptember eleji éves, hagyományos légvédelmi nyugállományú találkozó mellett most egy másik, rendhagyó bajtársi találkozónak adott otthont a likócsi laktanya.

Négy egykori győri alakulat, az MH 14. Rába Légvédelmi Rakétaezred, az MH 18. báró Nádasdy Ferenc Műszaki Ezred, az MH 74. Arrabona Felderítő Zászlóalj, valamint az MH 78. gróf Pálffy Miklós Elektronikai-harc Század egykori katonái találkoztak ismét egymással abból az apropóból, hogy megemlékezzenek az itt szolgáló egységeik húsz évvel ezelőtt felszámolásáról.3

A program részeként az eseményt szervező Bozsóki Attila alezredes köszöntötte a bajtársi találkozó résztvevőit az alakulat Művelődési Otthonában. Majd a rakétaezred parancsnokhelyettese röviden bemutatta a jelenlegi, itt szolgáló ezredet. Ezt követően valamennyi megszűnt alakulat korábbi vezetője a pulpitushoz lépett és felelevenítette az irányítása alatt álló szervezeti egység megalakulását, történetét, valamint a felszámolásának körülményeit. Így tett Németh István nyá. dandártábornok, az MH 14. Rába Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka, majd Kondor Lajos 4nyá. alezredes, az MH 18. báró Nádasdy Ferenc Műszaki Ezred parancsnokhelyettese, a későbbi műszaki zászlóalj parancsnoka. Az MH 74. Arrabona Felderítő Zászlóalj történetét Nagy Gergely nyá. alezredes idézte fel. Végül, de nem utolsósorban Bozsoki alezredes, - aki nemcsak a rendezvényt szervező, hanem a házigazda szerepet is betöltötte a nap folyamán – a „másik oldalon” is érdekelt volt, hisz, az MH 78. gróf Pálffy Miklós Elektronikai-harc Század egykori parancsnokaként is felszólalt.

Az esemény folytatásaként a vendégek megnézték a csapatmúzeumot, valamint a Borbála-szobát, m5ajd az ezred emlékparkjában a parancsnokok megkoszorúzták az egykori alakulatok emlékhelyeit. Így az ezred és jogelőd alakulatai fennállásának 65. évfordulójára állítatott márványtáblát, a műszaki fegyvernemi jelvényt, a BMP-tornyot, valamint a Helikál-antennát.

A nap további részében az egykor itt szolgáló katonák, honvédségi dolgozók körbejárták a laktanyát, felkeresték az egykori irodáikat, körleteiket, megnézték mi változott és mi maradt ugyanolyan az elmúlt húsz évben.

A találkozó az ilyen rendezvényeknél megszokott módon ebéddel és bajtársi beszélgetéssel zárult. Az esemény képeiből fotóalbum készült, mely az ezred Facebook-oldalán (www.facebook.com/raketaezred) megtekinthető.

06   07 08 
 9  10  11

 

2017. október 01.
Cseszreginé Csekei Judit szds.
Képek: Jely Gusztáv őrgy.