Üdvözöljük az ezred honlapján!

1


Ünnepi rendezvényeken a győri honvédek

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából Győrben és Szombathelyen egyaránt részt vettek a megyei jogú városok önkormányzata által szervezett rendezvényeken, mindemellett pedig a lakatanya falain belül sem feledkeztek el megemlékezni a márciusi ifjak hősies cselekedeteire.
Az ezred Művelődési Otthonában március 14-én 2délelőtt fél 11-kor gyűltek össze a légvédelmi egység katonái, hogy egy ünnepi állománygyűlés keretében elevenítsék fel a 170 évvel ezelőtti történelmi pillanatokat. A megjelenteket Matyi Tibor alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka köszöntötte, majd felkérte Dede Gyula őrnagyot ünnepi gondolatainak átadására. Az alakulat kiképzési főnöke beszédében felszólított a hős elődök előtti főhajtásra. „A mai napon, 170 év távlatából, emlékezzünk a magyar történelem gyakran sötét égboltján üstökösként ragyogó hőseinkre, a bosszúszomjtól vezérelt győztesek által kivégzett vértanúinkra! Emlékezzünk rájuk, és ne feledjük tetteiket, céljaikat, álmaikat! Ünnepeljük őket, s velük egyetemben ünnepeljük az Országot, a Nemzetet!”


3Az ünnepi állománygyűlésen a hagyományoknak megfelelően minden évben elismerések és kitüntetések is gazdára találnak, ám idén nem csak a Tiszti-, illetve az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel különböző fokozatai, valamint „Honvédségért Oklevelek” kerültek átadásra, ugyanis huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájával Gyurán Gábor őrnagy a bronz, míg Szögedi Dezső zászlós az ezüst Szolgálati Érdemjelet is kiérdemelte. Ezen felül az alakulat állományából közel két évtizednyi szolgálat után távozó Szedlák József százados az – ezrednél és jogelőd szervezeteinél tanúsított helytállása emlékére – emléktárgyat vehetett át.

Győr Megyei Jogú Város 4Önkormányzata 15-én reggel 10 órakor, a Honvéd Ligetben tartott koszorúzási ünnepséget. A rendezvényen Radnóti Ákos, a település alpolgármestere mondott beszédet. A Győri Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével színesített megemlékezésen Matyi Tibor alezredes, megbízott parancsnok helyezte el a tisztelet virágait a Rába parti város alakulata nevében.

A koszorúzást követően az ünnepség a Szent István úton folytatódott, ahol a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszszázada fogadta Győr Megyei Jogú Város polgármesterét. Borkai Zsolt köszöntő szavaiban kiemelte: „A város büszke arra, hogy katonai alakulattal bír, amire az ország bármikor számíthat.” A polgármester az ezred migrációs válsághelyzet kezelésében végzett feladatairól is elismeréssel szólt és kiemelte, hogy „A légvédelmi rakéta szakmai feladatok mellett, az alakulat folyamatosan szerepet vállal az Európai Unió békefenntartó erőinek kötelékében is.” Borkai Zsolt az MH EUFOR Koningens 21. váltásának napokban hazatért tagjainak a város 5nevében megköszönte a Bosznia-Hercegovinában végzett munkát, a légvédelmi egység előtt álló kihívásokhoz pedig sok sikert kívánt.

Szombathelyen a szervezők szintén 15-én 10 órára várták az érdeklődőket a Március 15. Térre. Az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődő ünnepségen természetesen egy skarlátpiros barettsapkás díszszakasz tisztelgett a nemzeti lobogó előtt. Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársai által szerkesztett ünnepi műsor később a Savaria Múzeum parkjában folytatódott, ahol Dr. Hende Csaba, a város országgyűlési képviselője szólt a közönséghez. A megemlékezés zárásaként Dr. Horváth Boldizsár, néhai igazságügy-miniszter szobránál a győri alakulat nevében Bozsóki Attila alezredes parancsnokhelyettes helyezett el koszorút.

Győr, 2018. március 15.
Sályi Gergő tőrm.
Képek: Cseszreginé Csekei Judit szds., Sályi Gergő tőrm.