mist s

palyfelv

kub s 

IMG 0215
Beteg gyermeknek nyújtott segítséget a győri alakulat


Október elsején Magyarország honvédelmi minisztere tett látogatást a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél. Ebben még nincsen semmi különös, hiszen dr. Hende Csaba számos alkalommal járt már a győri katonáknál, azonban rendhagyó módon most nem egy ünnepi ezredsorakozóra, vagy állománygyűlésre érkezett a tárcavezető, hanem, hogy személyesen tekintse meg, miként igyekszik a Rába parti város alakulata teljesíteni egy beteg fiú kívánságait.


A légvédelmi egységhez – a Honvédelmi IMG 0270Minisztériumon keresztül – a Csodalámpa Óhaj-Sóhaj Kívánságteljesítő Alapítvány fordult azzal a kéréssel, hogy a Magyar Honvédség járuljon hozzá a maga lehetőségeivel az alig 18 éves szombathelyi fiatalember gyógyulásához. Mátyás nagyon érdeklődik a katonaság iránt, s egy álma válna valóra, ha egyenruhát ölthetne, s ha egy „minél nagyobb méretű” katonai szállítójárművet vezethetne. Természetesen a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nem utasított el egy ilyen felkérést, így a hűvös őszi napon a szülei, valamint az öccse kíséretében érkező fiú kívánságai végül teljesültek.

IMG 0367A Ludvig családot személyesen a honvédelmi miniszter, illetve Kovács Ferenc ezredes fogadta a likócsi laktanya kapujában, majd miután a két kamasz felöltötte a számukra előkészített hadigyakorló öltözetet, megindult a szokatlan delegáció a bázist övező gyakorlótérre. Az egykori vasúti rakodóhoz közel eső területen haditechnikai-, valamint kézi fegyver bemutatóval készültek a skarlátpiros barettsapkás honvédek, így a P9RC típusú pisztoly, valamint az AK-63D típusú gépkarabély mellett, egy földre telepített MISTRAL Atlas indítóállványt, egy Mercedes terepjárót, valamint egy Ural teherautót is szemügyre vehettek az izgatott testvérek.

A nap fő attrakciója persze kétségtelenül az volt, IMG 0404amikor Mátyás helyet foglalhatott az áhított magyar fejlesztésű Rába H-14-es típusú terepjáró képességgel rendelkező tehergépjármű volánjánál, majd vezethetett is a bozóttal szegélyezett földes utakon. „Fantasztikus volt, leírhatatlan, ezt érezni kell” –  lelkendezett az újdonsült sofőr, mikor lemászott a teherautó vezetőfülkéjéből, ám ekkor még nem sejthette hogy kívánságai megvalósulásain túl még egy meglepetés is várni fog rá. Egy termetes, tekintélyt parancsoló, lánctalpas meglepetés, ugyanis a fiú utasként tehetett egy kört a PU-val is, vagyis a KUB légvédelmi rakétarendszer önjáró, rakétaindító állványával.

IMG 0442A programok sora ráadásul ezzel még nem ért véget, hiszen a laktanyába visszatérve a Csapatmúzeumot, az állandó makettkiállítást, illetve a Haditechnikai park tárlatát is megmutatta az ezred parancsnoka, kinek regnálása alatt ez volt az első ilyen megkeresés. „Nagy örömmel tettünk neki eleget, hiszen segíteni mindig jó érzés, és véleményem szerint ez is hozzá tartozik a Haza szolgálatához” – fogalmazott Kovács ezredes.

Búcsúzóul a család hálásan megköszönte e kivételes lehetőséget, melyet Felkai Márta, a Csodalámpa Óhaj-Sóhaj Kívánságteljesítő Alapítvány kommunikációs vezetője „jó szándékú emberek közös összefogásaként” jellemezett.


Győr, 2013. október 1.
Sályi Gergő tőrm.
Képek: Törőcsik Krisztina ka.