Üdvözöljük az ezred honlapján!

kep1

 

Norvég rakétarendszerrel erősít a litván légvédelem

További NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek és rakéták beszerzését jelentette be a litván védelmi minisztérium 2018. december 27-én.

A védelmi minisztérium és a NASAMS rendszer gyártója, a norvég Kongsberg hadiipari vállalat által korábban – 2017. október 26-án – aláírt szerződés szerint a beszerzés tárgyát képező rendszer az indítóállványok kivételével teljesen új. Az indítóállványokat korábban a norvég haderő használta, azonban a modernizálásuk folyamatban van. A Norvégiától vásárolt rendszer az amerikai AMRAAM rakétát használja, és ezzel néhány tíz kilométer távolságra lévő légi célokat képes megsemmisíteni.
kep2

Terv szerint 2021-re az összes technikai eszköz leszállításra kerül, az állomány kiképzése befejeződik, és a teljes rendszer működőképes lesz. A rendszer a litván légierő alárendeltségében működő légvédelmi rakétaosztály eszköze lesz, mely rövid időn belül telepíthető Litvánia bármely pontján illetve alkalmazható bármely NATO műveletben.

A hozzávetőlegesen 110 millió Euro értékű beszerzésről szóló szerződés két üteg eszközeit, a rendszer üzemeltetéséhez szükséges logisztikai eszközöket valamint a kezelő és üzembentartó személyzet kiképzését tartalmazza.

A NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert az amerikai Raytheon és a norvég Kongsberg hadiipari vállalatok közösen fejlesztették a Norvég Királyi Légierő számára. Hatótávolsága egyes források szerint 25, míg mások szerint 15 kilométer, de ez az alkalmazott rakéta verziójától függ.
3

A NASAMS tűzalegység moduláris felépítésű, alap esetben tartalmaz egy tűzelosztó központot (FDC), egy AN/MPQ64F1 Sentinel aktív 3D radart, passzív elektro-optikai és infravörös szenzort továbbá AMRAAM rakétákkal szerelt indítóállványokat. Általában négy, hálózatban működő tűzalegység alkot egy osztályt.

A NASAMS első verziója – melyet a norvég haderő használt – modernizáción esett át, melynek köszönhetően 2007-ben megszületett a NASAMS 2 változat. Az új verzió a fejlettebb képességekkel rendelkező AN/MPQ-64 Sentinel 3D radart alkalmazza (a korábbi AN/TPQ–36A helyett), illetve új híradó és informatikai eszközöket kapott.

Egy NASAMS 2 osztály 12 (egyenként 6 AMRAAM rakétát tartalmazó) indítóállványból, 8 radarból, egy FDC-ből, egy passzív elektro-optikai és infravörös szenzorból és egy harcászati vezetési pontból áll.

2019. január 04.
Fordította: Varga Tamás őrnagy

Forrás:

https://www.armyrecognition.com/december_2018
_global_defense_security_army_news_industry/lithuania_to_procure_
more_norwegian_nasams_air_defense_missile_systems.html?
fbclid=IwAR2_50f3jldKhtOEPLu2Il2lBbE3SdTPz6Zq_qcFVnK4xkTWd
_tWKoCUXT8