Üdvözöljük az ezred honlapján!

Kep1

 

Igla-S hordozható légvédelmi rakétarendszer

Az Igla-S (NATO-kód: SA-24 Grinch) az orosz SA-16 és SA-18 típusok továbbfejlesztett változata, az orosz hordozható légvédelmi rakétarendszerek legutolsó generációjának képviselője. Az eszközt  2004-ben rendszeresítette az orosz hadsereg, amely sokkal kifinomultabban és hatékonyabban hárítja el a légi fenyegetéseket.

Az Igla-S, amit Igla-Supernek is neveznek, képességeiben jelentősen túlszárnyalja az 1983-ban rendszeresített elődjét. Kiváló célkiválasztó rendszerének köszönhetően a fegyver jelentős zavarvédettséggel rendelkezik a mesterséges zavarokkal szemben. Ezt az előnyös tulajdonságát az új kétcsatornás önrávezető fej és az integrált logikai egység is támogatja, amely segítségével elkülöníthető a valós cél a háttértől, illetve a hamis (csali) céloktól. Sorozatgyártása a Kovrov városában található Degtyarev üzemben történik.

A komplexum részei:Kep2

  • harci eszköz, amely magába foglalja a 9M342 rakétát és a 9P522 indítómechanizmust;
  • karbantartó felszerelés, beleértve a 9V866-2 mobil ellenőrző állomást és a 9F719-2 teszt berendezést;
  • kiképző felszerelés;
  • éjszakai harchoz szükséges eszközök.

A rakéta:
A 9M342 rakéta hatékonyságához hozzájárul a robbanótöltet megnövelt tömege és a csapódó, illetve közelségi gyújtó. Ez utóbbi kettős képesség miatt tudja a rakéta megsemmisíteni a célpontot közvetlen találattal vagy akár céltól számított 1,5 m távolságon belül történő robbanással; emellett rendelkezik olyan kontrol algoritmussal, ami kiválasztja a legoptimálisabb pillanatot a rakéta felrobbantásához. Mindezeken felül a rakétának a pontossága is jelentősen javult az elődjéhez képest. A rakéta megsemmisítési távolsága 6km-re növekedett az előző Igla (SA-16/SA-18) rendszerek 5,2 km-es hatótávolságához képest. Kep3

Alkalmazása:
Mikor a cél alacsony sebességgel vagy távolodó irányba repül, a kezelő az irányzékkal követi és félig behúzza az elsütő billentyűt, majd miután hozzáadja az előretartást, teljesen behúzza. Ezt hívják kézi indításnak. Az automatikus indításkor – gyorsan mozgó célok ellen – a lövész egy mozdulattal behúzza az elsütő billentyűt.
A 9V866-2 és 9F719-2 karbantartó felszerelést a rakéta és az indítómechanizmus ellenőrzésére használják.

Alkalmazási területe:
Az Igla-S kézi légvédelmi rakétarendszert olyan közeledő vagy távolodó, vizuálisan megfigyelhető légi célok leküzdésére tervezték, mint harcászati repülőgépek, helikopterek, pilóta nélküli légi járművek, cirkáló rakéták. Az Igla-S nagy hatékonysággal és megnövelt megsemmisítési távolsággal rendelkezik kisméretű légi célok ellen is, valamint a rendszer képes éjszakai viszonyok között is tüzelést kiváltani és célt megsemmisíteni.

Harcászat-technikai adatok:

Fegyverzet: Lehetséges célok típusa:
Egy darab 9M343 rakéta
harcászati repülőgépek, helikopterek, UAV és cirkáló rakéták
Rakéta adatai:  Rendszeresítő országok:
Tömege: 10.8 kg
Harci rész tömege: 2,5 kg
Harci rész típusa : repesz-romboló
Repülési sebesség: 570 m/s
Hossza:1,63 m                                                 
Líbia, Oroszország, Venezuela, Brazília, Irán, Szlovénia, Szíria
Harci eszköz tömege: Tűzkiváltási idő:
17 kg tűzkész állapotban 5-10 sec.
Megsemmisítési paraméterek:
Irányító rendszer:
Céltávolság: 500- 6,000 m
Célmagasság: 10 - 3,500 m
Passzív IR önrávezető fej és éjszakai irányzék (működése közepes IR hullámhossz tartományban)
Kezelőszemélyzet:
1 fő   

Fordította/Összeállította:
Simon Péter főhadnagy és Pálfalvi Gábor zászlós
Forrás:  http://www.armyrecognition.com
http://www.globalsecurity.org